29 July 2014

Zanoktica, zanoktica i zanoktica

1. prava zanoktica/true cuticle
2. eponihijum/eponychium
3. pokidana koža/split skin/hangnail
4. tvrde zanoktice/hangnails

Imam potrebu da i sebi i vama, čitaocima, ukažem na nelogičnu upotrebu istog izraza za četiri povezana pojma usled koje može doći do višestrukih zabuna. Pričamo o suvim ili ispucalim zanokticama, o tome kako zanoktice ne treba seći, o nezi zanoktica, o omekšavanju zanoktica, o uklanjanju zanoktica ne razmišljajući o tome da koristimo isti izraz da opišemo različite, ali bliske pojmove, koji se nikako ne smeju tretirati na isti način. Primetićete da sam napisala "četiri povezana pojma", a pisaću samo o tri. Četvrti pojam je medicinski termin koji se odnosi na upalu kože oko nokta (guglajte paronychia na sopstvenu odgovornost) o kome ne mogu da pišem.

This article may not be of interest to my foreign readers as it is related to the confusing use of the same word in Serbian language to describe four closely connected items. We use the same word (zanoktica) when we talk about true cuticle, eponychium, hangnails/agnails and paronychia (google it at your own risk). It is not dissimilar to the use of word "cuticle" to describe both true cuticle and eponychium, but it has gone further. You are welcome to read it if you want to remind yourself what is true cuticle, what is eponychium and what is hangnail.



Prava zanoktica, kutikula, tanak je sloj mrtve kože koji pokriva nokatnu ploču od eponihijuma i pruža se sa noktom kako nokat raste. Njena je uloga da zapečati pristup korenu nokta, na taj način ga štiteći od infekcija. Obično je jedva vidljiva, a kada se odvoji od nokta postaja upadljiva i bela. Ovo je zanoktica na koju se misli kada se priča o uklanjanju zanoktice hemijskim ili mehaničkim sredstvima. Postojanje prave zanoktice na noktu može da omete nanošenje laka ili da skrati njegovo trajanje i zato je valja uklanjati, ali nežno i samo sa vidljivog dela nokatne ploče. Nikako ne treba štapić ili potiskivač gurati pod kožu kod korena nokta. Pre nego što počnete da gurate zanoktice treba da ih omekšate toplom kupkom ili posebnim sredstvom za omekšavanje ili uklanjanje zanoktica. Delotvorna sredstva za uklanjanje zanoktica sadrže ili alfa hidroksilne kiseline ili kalijum hidroksid, ali ovo su agresivna sredstva koja omekšavaju i nokat te stoga treba pažljivo pratiti uputstvo, ne treba ih držati duže od preporučenog vremene i obavezno ih treba oprati po završetku tretmana. Takođe ne treba biti grub i koristiti oštre predmete jer se tako može oštetiti nokat.

True cuticle is a thin layer of dead skin that covers nail plate from eponychium and grows with the nail. Its role is to prevent access to nail matrix and nail root, protecting them from infections. Usually it is barely visible and when it gets separated from the nail it becomes quite visible and white. This is the cuticle we think of when we talk about cuticle removal either with chemical solutions or mechanical implements. True cuticle can make nail polish application difficult or shorten nail polish wear time which is why it should be removed, but it should be done gently and only from visible part of the nail. You shouldn't put cuticle pushers underneath the skin at lunula. Before you push the cuticle back you should soften it with warm soak or cuticle softener or cuticle remover. Efficient cuticle removers contain either alpha hydroxy acids or potassium hydroxide, but these are aggressive chemicals and they soften the nail plate so it is important to follow manufactures' instructions, not keep them on longer than recommended and you should wash them off after removing cuticles. Also you shouldn't use too much force or sharp tools because you can damage your nails.


Zanoktica na koju se ja najčešće žalim je zapravo eponihijum (eponychium) - živa koža koja pokriva podnožje nokta. Ovo je zanoktica koja može biti isušena, koja puca, koju treba masirati i hidrirati da bi nokat ispod bio jači i zdraviji i to je zanoktica koju ne treba uklanjati. Pošto je ovo živ sloj kože, a koža odumire i suši se, najbolje je truditi se da ova zanoktica bude uvek hidrirana, a izumrle ćelije se mogu skinuti pilingom ili sredstvom za uklanjanje zanoktica. Kada se zacepi možete iseći oštrim makazicama ili canglama zacepljeni deo, ali ne valja je seći u potpunosti jer ovo je zanoktica koja u kombinaciji sa pravom zanokticom stvara zaštitni sloj koji čuva koren nokta od infekcija.

Eponychium is the "cuticle" I complain about the most. This is living skin that at the base of the nail. This is the "cuticle" that gets dry, that splits, that should be massaged and hydrated so that the nail beneath it would grow stronger and healthier and this is the "cuticle" that shouldn't be removed. Since this is a living piece of skin, and skin gets dry and it sheds, it is best to take care to keep it well hydrated. Dry and dead skin cells can easily be removed either by some exfoliant or by cuticle remover. You can cut torn pieces with clippers, scissors or nippers, but you shouldn't cut entire eponychium because with true cuticle it creates the protective seal that keeps infections away from nail root.


Treća zanoktica koju povremeno spominjem je zacepljeno parče kože između nokta i bočnih stranica. Stvara se uglavnom zbog suvoće noktiju i/ili okolne kože. Tvrda je i više podseća na zacepljeno parče nokta nego na parče kože. I ovu zanokticu treba pažljivo ukloniti kada se javi jer u suprotnom može da se zakači za odeću ili kosu i da se pokida, stvarajući ranu u okolnom tkivu. Za uklanjanje se koriste oštre makazice ili cangle, nikako zubi ili nokti. Naravno, uvek je bolje sprečiti njen nastanak i hidrirati nokte i kožu oko njih.

The third "zanoktica" in Serbian is one form of hangnail/agnail - a split piece of skin between the nail and lateral folds. It is probably due to dryness of nails or surrounding skin. It is hard and resembles a torn nail rather than torn skin. It should carefully be removed because otherwise it can catch on clothes or hair and get really torn, wounding surrounding tissue. You should use sharp scissors or nippers to remove it, not teeth or nails. As always it is better to prevent it from happening and keep nails and skin well hydrated.

40 comments:

  1. Bravo za danasnji post,slike su odlicne,detaljne-sve je jasno.Pozdrav :)))

    ReplyDelete
  2. Super post! Veoma koristan! Meni je ovo baš trebalo kako bih razlučila neke stvari sa imenovanjem. Ja sve ovo imam jer su mi ruke non stop u vodi i zemlji, najveći problem su 1, 3 i 4, posebno 4. kad se javi, javi se za sve pare. Ono što sam primetila da mi pomaže da se ovo ne stvara ili pak ne stvara toliko često je, zvučaće suludo, lilijev zeleni uljani odstranjivač laka i mer limun deterdžent za sudove. On nije jak, ali lepo obavlja posao za koji je zadužen, i ne uništava mi ni zanoktice ni ruke, a pošto su mi ruke non stop u vodi.... I zeleni odstranjivač ostavlja masan sloj na koži, nekome to smeta, i meni pomalo, ali meni, veoma lenjoj osobi i osobi kojoj ne vredi da macka kreme svakih 5minuta ili na svakih sat vremena jer to moram da sperem što zbog rada. Taj zeleni odstranjivač laka nekako neguje zanoktice, taj deo kože. Za ovih mesec dana sam mogla da vidim koliko mi ova kombinacija pomaže u odnosu na neke druge stvari kod kuce i sestre gde su acetoni i deterdženti veoma agresivni prema mojoj koži i sad moram da saniram štetu i na noktima i zanokticama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se te bočne javljaju čim su mi ruke duže u vodi i za sada je jedino Trind balzam uspeo da mi smanji javljanje, ali trenutno ga nemam :(

      Delete
    2. I ja se patim sa tim bocnim, pokatkad se javi i slucaj pod 4, jer su i meni ruke cesto u vodi. Posto sudove perem bez rukavica, podvlacim koliko je znacajan pravi izbro deterdzenta za sudje.
      Zelim da potvrdim i utisak o Lilly zelenom skidacu, zaista neguje i zanoktice su mi bile u najboljem stanju dok sam korstila bas njega. Takodje je odlican za one koji se pate sa suvocom noktiju, jedini skidac za koji mogu da tvrdim da nokte ne isusuje nimalo.

      Odlican post. Trind balzam ide na WL :)

      Delete
    3. Zeleni Lilly skidač je odličan, ali mene nervira što toliko masti nokte.

      Delete
  3. Super post! I mene je zbunjivalo šta je tačno šta. :)

    ReplyDelete
  4. I više nego koristan post. Ja se najviše borim sa ovom drugom kategorijom, a nekada sam je i uklanjala. Odlični saveti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja je nisam uklanjala, ali na jednom noktu mi je toliko pucala da sam maltene ceo eponihijum morala da skinem. Usledila je infekcija :(

      Delete
  5. Very informative post. I usually moisturize my Eponychium and cuticles daily with hand creams an oils, but because of the water (dish-wash, bath and so on), they dry out very fast :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mine too. I have found that water-based cuticle treatments work better for me than oils.

      Delete
  6. Post ko porucen :) Muku mucim sa tvrdim zanokticama, ali polako cu ih se resiti!

    ReplyDelete
  7. Odličan tekst Cajo! Mene ubiše zanoktice 2 i 3, iskasapila sam se. Mažem ja ko blesava, ali dok mi ne izrastu nokti neće stati, kod mene je takva situacija prosto. Ali, nerviraju me u zadnje vreme od njih ludim!

    ReplyDelete
  8. Treća kategorija "is my middle name" :D Ludim od njih, pojavljuju se non stop koliko god hidrirala nokte, po malo i genetski, jer mi majka ima isti problem od kad zna za sebe. Kao dete, imala sam ogromnih problema sa bolnim zanokticama, od kojih su mi oticali prsti, a zalečila sam ih hidrociklinom. Lečenje je trajalo mesecima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajoj, to je baš problematičan slučaj. Meni često pucaju, ali ne kada ih redovno mažem.

      Delete
  9. Primjetila sam da na moje zanoktice dosta utiče odstranjivač laka koji koristim, sada uvijek perem ruke odmah nakon skidanja laka i nanesem dobar sloj hidratantne kreme i nemam problema.
    I kad god negdje putujem ili sam čitav dan vani, pijem manje vode, da ne bih morala stalno trčati u wc i definitivno sam primjetila i da unos vode ima veze sa stanjem zanoktica, uvijek su izraženije kada ne pijem dovoljno vode nekoliko dana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sam i ja iskusila, ali na noktima, ne na zanokticama. Kad god se vratim sa putovanja nokti su mi suvlji i neophodno im je skraćivanje.

      Delete
  10. Odličan tekst i meni jako koristan :). Generalno nemam poima da negujem nokte na pravilan način, a mislim da o tome malo ko zapravo i ima poima - bar mi se tako čini - ili se možda ne piše/priča/prenosi dovoljno na tu temu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno, nisam sigurna koliko se po našim školama za negu lepote uči o ovome. Medicinari verovatno uče, ali se usredsređuju na ozbiljnije probleme. Časopisi i slični izvori informacija samo prekucavaju (ili loše prevode) iste savete već decenijama.

      Delete
    2. Malo sam "kopala" po arhivi bloga, međutim nisam uspela da pronađem. Nekako ne naletim na članak o recimo step - by - step proceduri sređivanja noktiju kod kuće. Onako za kompletne početnike, od A do Z, bez preskakanja svega onoga što se podrazumeva da je poznato :D. Da li si slučajno pisala takav članak? I ako nisi, da li možda planiraš?

      Delete
    3. Takav članak nisam pisala, a i nezgodno je sastavljati takav članak jer to je nezahvalna oblast za uopštavanje. Možda ću napraviti neki iscrpniji članak, ali ne verujem da će to biti pre septembra.

      Delete
  11. Sta cemo mi koji jedemo zanoktice umesto cipsa i nema leka apoteka? :'(
    Sjajan post, ti si stvarno doktor za nokte :)
    Alekta*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek uz sebe imaj malu grickalicu, ima sad onih malih što se kače na ključeve, oni mogu biti super prva pomoć ako ih ugledaš van kuće, a ne možeš da trpiš da ti štrči. I ono što je meni pomoglo uopšte oko grickanja svega na noktima je suva, veoma, veoma ljuta papričica. Pređeš njome svuda po tom delu oko nokta, na noktima i jedno vreme tako mackaš to i da vidiš kako se odvikneš :D Ja sam se odvikla isti dan kad mi je to natrpano. :D

      Delete
    2. Mada je grickalica dobar savet (ja nosim švajcarski nožić sa makazicama), ništa ljuto ne bih stavljala na zanoktice, posebno ako su izgrickane. Nije poenta dodatno ih iziritirati.

      Alekta, leka uvek ima. Zove se snažna volja, a sigurna sam da je imaš dovoljno. Zamoli nekoga u koga imaš poverenja (člana porodice ili prijatelja) da te lupi po ruci kad god te vidi da grickaš. Poenta je u tome da ti neko skrene pažnju na činjenicu da to radiš i da drugi to primećuju. Brzo ćeš sama postati svesnija toga šta radiš i verovatno ćeš spontano prestati da ih grickaš.

      Delete
    3. To da, dok se ne saniraju otvorene rane, da tako kažem, ne stavljati ništa što može da peče, ali nakon što to prođe, onda može. Može pitati u apoteci postoji li neko sredstvo koje je gorko, a bezbedno ako dospe u usnu duplju. Meni su lupani i šamari i ništa nije pomoglo, evo i sad imam isti problem sa grickanjem unutrašnjosti usne duplje i svako me lupa, ma ja jok, ali u ovom slučaju ljuta papričica ne pomaže. Ja sam svesna toga šta radim, ali stanem kad me neko klepi i posle 3 minute opet isto ispred te osobe. Samo treba mozak da registruje no-no ruke u usta, i mislim da je ljuto-gorko-nešto drugo jedina opcija jer kad nismo okruženi ljudima nema ko da nas klepa :D Možda Alekti pomogne lupanje po ruci, ali ako ne, ja sam uvek za radikalno-očajne poteze :D

      Delete
    4. Ccc, nemoj da ti ja dođem da te presavijem preko kolena. :D

      Alekti može da pomogne i obavijanje baze noktiju flasterom.

      Delete
    5. Devojke sjajne ste, hvala vam na savetima :***
      Uvek kazem kada bi neko iz sveta kozmetike izmislio nesto protiv ove lose navike, u smislu neke vrste mazalice (samo da ne bude previse ljuta papricica :D ) - profitirao bi veoma, jer znam dosta devojaka koje imaju isti problem :)
      Alekta*

      Delete
  12. baš dobar i informativan post!

    ReplyDelete
  13. Super je post Cajo! Oduševljena sam oznakama i sistematizacijom. Sjajno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sada ću morati da okačim link ka ovome u svakom postu koji sam pisala o nezi zanoktica :D

      Delete
  14. Koliko sam samo puta noktaricom sjeckala eponihijum, pa i one bocne zanoktice pod 3. I sta dobijem- raskrvarim se, ogulim previse i onda mazem gentamicin za svaki slucaj. U zadnje vrijeme sam srecom disciplinovanija, pa redovno mazem kreme, a i hidriram Alverde uljem koje mi jako godi. Moram ih paziti jer mazem Eveline 8u1 koji ih bas isusuje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj seći, nemoj seći. Svakako ih mackaj, posebno ako koristiš Eveline, ali pazi da ti Eveline ne dospe na zanoktice.

      Delete
  15. Ja uporno sečem eponihijum. Neretko do krvi. I sad mi lepo dođe da se mlatnem. Hvala na ovom tekstu, hvala, hvala, hvala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj seći, a svakako ne treba da raskrvariš kožu. Nabavi dobar odstranjivač zanoktice, pusti da ti koža zaraste i po potrebi ispucale delove doteraj ovim sredstvom. Naravno, tek pošto ti se koža oporavi.

      Delete
  16. Sjajan post, nisam dosad ništa čitala o zanokticama i vidim da ove iz prve i druge kategorije nisam ni smatrala zanokticama.

    ReplyDelete

Hvala vam što ste izdvojili vreme da pogledate moje slike, pročitate članak i što želite da podelite sa mnom i drugima svoje mišljenje. Molim vas da mi ne ostavljate linkove ka svojim blogovima, sajtovima, slikama kučića i mačića i ostalim lepotama. Sama ću kliknuti na vaš profil ako mi ostavite smislen ili zanimljiv komentar, a komentare sa linkovima tretiram kao spam.

Thank you for taking time to look at my photos, read the article and share your opinion on the subject. Plese, don't link to your websites, blogs, puppy and kitty pictures and other stuff in comments. I'll check out your profile on my own as long as you leave a sensible or interesting comment and I'll treat comments with links as spam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...